Hava Durumu

YAHUDİ MİTOLOJİSİNDE “SEÇİLMİŞLİK”

Yazının Giriş Tarihi: 17.05.2025 18:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.05.2025 18:21

İsrailoğulları, Rab tarafından seçilmiş bir millet olduklarına ve diğer insanlardan üstün olduklarına inanmaktadırlar. İbrani olmayan diğer topluluklar için “goyim (Yahudi olmayan)” ya da “gentile (Yahudi olmayan)” ifadelerini kullanırlar. Tabii bu seçilmişlik İsrailoğullarına bir sorumluluk verdiği gibi diğer topluluklara örnek olması gerekir. Kur’an’da da İsrailoğulları’nın âlemlere üstün kılındığına yönelik ayetlere rastlanabilir (1).

İsrailli bazı hagadacı (2) rabbilere göre Rab, Tora (Tevrat)’yı bütün dünya halklarına sunmuş fakat reddedilmiş ve sonrasında İsrailoğulları kabul etmiştir (3). Bu olay Pirke de Rabbi Eliezer’de, Rabbi Tarphon’dan şu şekilde nakledilmiştir: “Allah, Tevrat’ı önce Esavoğullarına (4) teklif etmiş, Esavoğulları, ‘İçinde ne yazılıdır?’ diye sormuş. Allah, ‘Katletmeyeceksin!’ yazılıdır, demiştir. Esavoğulları, bunun kendi karakterlerine uymadığını, dolayısıyla Tora’yı kabul etmeyeceklerini söylemişlerdir. Bunun üzerine Allah, İsmailoğullarına (5) yönelmiş ve Tora’yı onlara teklif etmiştir. Onlar da Tora’nın içinde ne yazılı olduğunu sormuşlardır. Allah, ‘Çalmayacaksın!’ yazılıdır, diye cevap vermiştir. İsmailoğulları, ‘Biz, atalarımızın geleneğini değiştirmeyiz; çünkü, Ben İbraniler diyarından çalındım, denildiği gibi atalarımız Yusuf’u Mısır’a çalıp götürmüştür.’ diyerek reddetmişlerdir. Onların bu cevabı üzerine Allah, dünyanın bütün milletlerine elçiler göndermiş ve onları Tora’yı kabule çağırmıştır. Bu milletler, içinde ‘Benim önümde başka tanrıların olmayacak’ yazılı olduğu için ‘Onda bize layık bir şey yok. Götür, onu layık olan kullarına ver.’ demişlerdir. Bütün bunlardan sonra Allah, İsrailoğullarına teklifte bulunmuş ve İsrailoğulları hiç itiraz etmeden kabul etmiştir.”(6)

Bu hagadayla İsrailoğullarının seçkinliği vurgulanmıştır. Aynı zamanda bu seçkinlik onlara (Yahudiler) ağır bir sorumluluk vermiştir. Bilinenin aksine Yahudilikte misyonerlik faaliyetleri vardır ve geçiş olabilir. Tarih boyunca Pers, Türk, Kürt ve birçok milletin Yahudiliğe geçiş yaptığı görülmektedir. Ayrıca, her insan İbrani soyundan olmasa da Noah (Nuh)’ın yedi kanununa (7) uyan her insan hem bu dünyada hem de öteki dünyada kurtuluşa erebilir.

Nuh’un yedi kanunu ise şunlardır:
1. Putperestlikten kaçınmak
2. Küfürden kaçınmak
3. Zinadan, özellikle akrabalara arası zinadan kaçınmak
4. Adaleti sağlayacak adalet kurumlarını oluşturmak; bütün münasebetlerde adil ve dürüst olmak
5. Kan dökmemek
6. Hırsızlık yapmamak
7. Canlı hayvandan et koparıp yememek

Noah’ın yedi kanuna uyan her insan hasid (dindar) olarak kabul edilir.

KAYNAKLAR:
(1) Duhan 32, Kasas 5.
(2) Hagada, İbranice’de “hikâyeleştirmek, nakletmek, açıklamak” anlamlarına gelmektedir.
(3) Talmud Bavli, Avoda Zarah, 2b.
(4) Yitshak (İshak)’ın oğlu, Yaakov (Yakup)’un ağabeyi Esav’ın soyundan gelen kavimdir.
(5) Avraam (İbrahim)’ın Hagar (Hacer)’dan olan oğlu Yişmail (İsmail)’in soyundan gelenler.
(6) Baki Adam, Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat, İstanbul 2015, 4. Baskı, s. 76.
(7) Şeva Mitzvot Bney Noah

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.